Att kunna kliva ner i femgradigt vatten och sedan ligga i under 30 minuter utan att frysa. Varför vill man kunna göra det?

På Stardust gör vi det för nöjets skull. Men inte för nöjet att dyka, utan för nöjet att segla och utforska.

Tex & Bild: #MagLaGBB

Som alltid innan vi lossar förtöjningarna…..

Det är dags för avgång från Björkö in mot Lindholmen. Som alltid ombord på Stardust, innan vi släpper förtöjningarna, så startar vi motorn och låter den gå på tomgång en stund. Kollar kylvatten och läger i växeln, först fram och sedan bak för att se så att transmisionen fungerar som den skall.

Smäll och ett klingande ljud vid varje rotation….

Idag när växel fram läggs i så slår det till hårt i den 3-bladiga Maxprop folding propellern. Växeln läggs ur igen och växel bak smygs in. Samma smälla och ett klingande ljud vid varje rotationsvarv.

Skepparn försöker intensivt identifiera och förstå vad det är för ljud. Är det propellern som havererat? Är det något som fastnat i propellern, eller är det fel på backslaget?

Ny plan, morgondagen får startas med dyk….

Det blir ingen avgång och tidsplaneringen tillåter inget dyk idag. Istället får dagen planeras om och morgondagen startas med ett dyk.

Dykunderställ fram och på tillsammans med torrdräkten. Flaska, väst, regulator kopplas och fenor, huva och handskar tas med till badplattformen.

På ca 15 minuter ligger skepparn i vattnet. Det är kallt om händerna som blir våta innan handskarna åker på. Det är alltid svårt att få på sista handsken då först handen är påklädd. Fingrarna fryser en del. Men när sista handsken är på och dyket börjar är snart fingararna varma igen innuti handsken.

Inget bly, jack i propellern….

Med lite sprattel är skepparn nere vid propellern. Vid dessa dyk används inte allt det bly som egentligen behövs för avvägning i vatten styrax under ytan. Det är bara tungt och krångligt. Istället simmar skepparn ner och stödjer sig sedan mot skrovbotten, håller sig i propelleraxel eller köl för att undvika att flyta upp till ytan som en kork, det funkar bra.

Det visar sig att det är rent runt propellern. Men ett par stora hack i två av bladen visar att propellern skadats av något, konstigt! Har det som skadat propellern lossat under natten?

Onödigt (och farligt) komplicerad propeller….

Max-prop propellern fungerar så att bladen vrids beroende på axelns rotationsrikting. Det finns stora fördelar i prestanda med detta men det kräver också en växelkonstruktion inne i propellernavet. Detta har skepparn länge ansett vara onödigt komplicerat för att vara en så enkel och viktig konstruktion som en propeller. Det går ju an om man ligger på land var 6:e månad men inte om man seglar hela året under flera år.

Växel inuti propellernavet skadad….

När nu bladens vridfunktion kollas genom att rotera dem så är det tydligt att något också skadats innuti propellernavet. Bladen roterar runt som de skall men det är ett tydligt motstånd i rotationen.

Eftersom skepparn nu blött ner sig kollas även resten av skrovet. Huvudmaskinens kylvattenintag och kylens kölkylare är beväxta av musslor. Dessa skrapas enkelt rena utan verktyg.

Kontroll på läget men ingen lösning….

Åter på däck igen efter ca 15 minuter i vattnet. Maskin startas för att kolla funktionen. Fortfarande kraftiga ljud vid växling men inte som under gårdagen.

Max prop – Fel konstruktion för Stardust behov….

Tack vara dykutrustningen har Stardust snabbt fått kontroll på läget. Enda orsaken till att vi inte kunnat lösa problemet självständigt på plats, är att propellerns konstruktion helt enkelt är fel för de behov vi har ombord på Stardust. Stardust måste lyftas pga propellerns onödigt komplicerade konstruktion.

Bytas & repareras utan lyft….

Stardust skall ha en propeller som skall kunna bytas eller repareras av en dykare utan att vi skall behöva ha tillgång till resurser för att lyfta.

Dags att byta – Kanske Flexifold…?

Skepparna farhågor om riskerna med Max-Prop konstruktion har nu besannats. Det är dags för en ny, Stardustiansk, propeller! Kanske en Flexi-fold….?

 

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berättelser på karta