Vi har alla hört talas om de fantastiskt vackra Norska fjordarna och de flesta av oss har sett bilder från Lysefjorden. Bland annat från Predikstolen.

Men vart ligger egentligen Lysefjorden? Är det långt upp i norr eller är det söder om Oslo?

Text: #MagLaGBG


 

Norges mest uppskattade natur….

Lysefjorden är en av Norges mest kända fjordar där bland annat Predikstolen vilar, eller kanske snarare svävar, 604 meter upp på norrsidan av fjorden. Predikstolen är Norges mest uppskattade naturattraktion och vandringen upp från havsnivå tar cirka fyra timmar. Denna vandringsled är en av många som löper längs fjorden.

Dramatiskt olikt Norges Sörland och Svensk Västkust….

Landskapet i detta område är så dramatiskt och så olikt Svensk västkust eller Norska Sörlandet att man kan tro att detta ligger högt upp i norr. Men det göra det inte!

Första riktiga fjorden från syd….

Seglingen upp till detta dramatiska naturområde skulle kunna genomföras på två dygn från Strömstad om man vill. Det är faktiskt den första riktiga fjorden man möter då man tagit sig ut längs Norges Sörland och rundat upp på första streckan upp på Västlandet.

Tåg tre och en halv timma från Oslo….

Vill man komme upp med tåg så tar det ca 3,5 timmar från Oslo. I sydvästlig riktning! Vägen med bil går genom naturområden som i sig själv ger starka upplevelser värt resan.

Kombination högalpint och ytterskärgård….

Tack vare att Lysefjorden ligger relativt långt söder ut i Norge. Så är skärgården väster om fjorden, ute i kustbandet, en upplevelse som ger extra dimension på detta seglingsområde.

Vindpinad levande skärgård, trygg ankring….

Öarna från Stavanger upp mot Haugesund och ytterskärgården utanför bjuder på en ovanlig kombinationer av förutsättningar. Här finna väl skyddade ankringsplatser för alla väder, mellan skär som livnär levande samhällen. Här kan man utforska vindpinade öar och natur, både ovan och under vatten, på ett tryggare sätt än på de flesta andra platser som har denna natur.

Fördel båtbaserad utforskning….

Eftersom hela området består av djupa fjordar och öar, ibland med vägförbindelse och ibland utan, så ger landbaserad utforskning ofta långa resvägar. Därför finns det stora fördelar med att ha tillgång till båt och att kunna förflytta sig samtidigt som man vilar inför nästa upplevelse.

Utforska alla dimensioner…

Om man kan uppleva området boende på segelbåt som har har med sig en bra ribb för utforskning och kombinerar detta med att ibland hyra bil. Då har man de bästa av förutsättningar för att utforska alla dimensioner av detta område.

Utforska tillsammans med Life Of Stardust….

Detta har besättningen på S/Y Stardast tagit fasta på och kommer utforska detta område under senare delen av Juli och Augusta 2023. Det finns möjlighet för ett få tal personer att följa med på dessa utforskaningar.


  

Uppskjutenfri12julAll Daysun21Utforska Norge. Segla, vandra och lär i fjordar, berg och ytterskär.Stavanger - Lysefjorden - Utsira - Åkrafjorden - Bergen // 16900sek // v27vXPLR //Uppskjuten till annat tillfälle. Ersatt av seglingen ”Långseglarliv Norska Sörlandet”.Typ:UTFORSKAOmråde:NORGETid:10 DAGAR - 150 MIL

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Berättelser på karta