Tänk om vi plötsligt står helt utan elförsörjning?

Ombord på Stardust har vi just investerat i en 180 amp generator som snabbt skall kunna pumpa upp våra LifePo batterier. Men vad skulle hända om denna generator havererade på en överfart? Vi skulle då plötsligt stå helt utan elförsörjning!

Bild & text: #MagLaGBG

Fokus på det bästa…

När vi valde generator så fokuserade vi på det bästa som går att få enligt både användare och branschen. Vi var i just detta fallet beredda att betala lite extra eftersom det är så mycket annat ombord som är beroende av att laddningen fungerar.

Men… även de bästa har brister…

Men då vi installerade detta mästerverk som fartygets nya, pulserande, lilla hjärta så fick vi erfara den hårda vägen att även de bästa av leverantörer har sina brister. Brister som kan orsaka allvarliga haverier i det som skall vara det bästa som går att få tag på. (Mer om detta kommer i annan text)

Balmar regulator

Ett liv i en reservdels-låda…

Det blev tydligt att vi behöver ett back-upp system! Men eftersom vi valt den högkvalitativa vägen så skulle en dubbling av systemet bli lite väl jobbigt ekonomiskt. Speciellt eftersom den ena generatorn förhoppningsvis skall leva hela sitt liv nedstuvad i en reservdelslåda.

Lösningen kom automatiskt då vi plötsligt behövde en ersättare av huvudgeneratorn då den behövde åka tillbaka till fabriken för service.

Enkel och beprövad…

Vi beställde då en mycket enkel men beprövad generator på 115 amp tillsammans med en enkel extern kvalitetregulator. Installationen gjorde vi så att vi inte störde huvudinstallationen, dvs vi dubblade allt styrkablage.

En klick-in ersättare…

På detta sätt har vi ett paket som vi enkelt kan plocka fram ur rerservdelslådan och snabbt ”klicka in” som en ersättare till huvudgenerator om den eller regulator skulle behöva åka till doktorn någon mer gång i framtididen…

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *