Stardust kommer under sommaren 2024 segla från Norge över till Shetland och vidare till Orkney och Skottlands västkust, för att sedan segla åter mot Sverige över Loch Ness och tillbaka till Bohuslän via Norges sydkust.

Vi kommer ha gott om tid att utforska och du, din familj eller vänner har möjlighet att segla med som gästande besättning. De bokningsbara etapperna är på tio dagar där du kan välja att lägga till ytterligare tre.

Text & bild: #MagLaGBG – Mer Info om att segla med Stardust  –  Familjelångsegling ombord Stardust  –  Andra seglingar för Sjösportskolan 

Tre veckor dit….

Med start vecka 29 seglar Stardust till Shetland från Norge, vi räknar med att överseglingen tar ca 3 dygn. Vi kommer utforska Shetlands norra och västliga delar innan vi fortsätter mot Orkney. På Orkney kommer vi göra ett snabbt stopp innan vi fortsätter mot Skottlands nordvästkust och Isle of Skye.

Sex veckor på plats, två vecka hem….

På Skottlands västkust kommer Stardust sedan segla under sex veckor för att bland annat utforska de legendariska öarna yttre Hebriderna, Mull, Jura, Islay och Arran.

Från vecka 36 startar Stardust hemseglingen tillbaka mot Bohuslän via Caledonien kanal och en tur ner på Skottlands ostkust innan hon seglar över mot Bohuslän via Norges sydkust. Överseglingen hem på Nordsjön räknar vi med tar ca 3 dygn.

Etapper på 10 dagar gott om tid att utforska….

För utom den första etappen som är på 14 dagar så planeras seglingen i 10-dagars etapper där varje etapp är ca 350 sjömil. Dessa 350 sjömil kan Stardust egentligen segla på 2,5 dygn. Men vi planerar göra dem på 10 dygn, det kommer finnas gott om tid att utforska platser, kultur, natur och människor på vägen. Det ger oss också tid att njuta av segling oavsett om vindarna är med eller emot oss. Eller om vindarna är mycket svaga eller hårda. 

Tio seglingsdagar men du tar endast 5 semesterdagar….

Etapperna är planerade från fredag till söndag, med hänsyn taget att gästande besättning skall kunna resa efter jobbet på fredagen och lämna på söndagen så att de kan vara på jobbet på måndag morgon.

Gästande besättning kan altså få tio dagar ombord men behöver endast ta ut fem semestardagar.

Ofta för ankar utforskar med kajak och tender….

I klassiskt långseglar maner föredrar Stardust att ligga för ankar på svaj istället för till kaj i hamn. Ombord finns två kajaker för de som vill utforska området runt ankringsplatserna med hjälp av paddel. För de som föredrar motor finns en rejäl tender med kraftig motor och plats för hela besättningen. Tendern används för att utforska öar, natur och till exempel fyrstationer som annars kan vara svåra att ta sig till med större båt. Det ger också möjligheten att uppleva hamnar för tex middagar på kvällarna trots att man ligger ankrade i vacker natur istället för inne i hamnen.

Upp till fyra gästande besättningsmedlemmar….

Inför varje etapp kommer vi byta hela eller delar av besättningen. Vi kommer vara upp till sex personer ombord på nästan alla etapper och det finns möjlighet för fyra gästande besättningsmedlemmar att segla med. Gästande besättningsmedlemmar har sina kojer i akterkabinerna där de också har egen toalett, skepparn bor i den förliga delen av båten.

Mönstringsdag fredagar, välj till att stanna 13 dagar….

Mönstringsdag är fredagar och vi seglar tillsammans under 10 dagar fram till söndagen då den gästande besättningen mönstrar av eller väljer att stanna fler dagar. Gästande besättning kan stanna upp till tre dagar ytterligare ombord. (måndag – Onsdag).

Mellan etapperna arbetar skepparn med underhåll av Stardust så att hon och besättning skall må bra. De gästande besättningsmedlemmarna som väljer till fler dagar får gärna hjälpa till med underhållet ombord om de vill.  Eller så lämnar de båten under dagarna för att istället göra utflykter.

Mönstringsplats för de olika etapperna….

Under mönstringsdagarna ligger Stardust på platser som är lätta att resa till. Preliminärt är dessa platser enligt nedan men de kan komma att ändras till andra närliggande platser som också går att resa till på ett enkelt sätt. Upplevelserna vi möter på vägen och väder kommer att avgöra.

  • Bergen, Norge västkust, vecka 29
  • Portree, Isle Of Skye, vecka 32
  • Oban, Scotland västkust, vecka 34
  • Oban, Scotland västkust, vecka 36

Familjer och grupper bör boka tidigt….

Vill du segla med på någon etapp så passa på att boka tidigt, det finns inte så många platser tillgängliga ombord. Framför allt om nu är en familj eller en grupp som vill boka alla fyra platserna innan någon annan bokat. För familjer och grupper som bokar fyra platser kan få paketpris.

Välkommen!

Med vänlig hälsning!

Magnus Larsson

Skeppare Stardust

——-

 

Mer info om att segla med Stardust

 

 

 

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *