MagLa mönstrade matros som 18 åring i en av Broströms sista torrlastare. Senare samma år fick han koj över atlanten och året därpå, som 19 åring, seglade han sin första resa som skeppare med betalande gäster över atlanten.

 

Fartygsteknik vid Lindholmen….

Med starka passion för hav, långseglar romantik och med lite för mycket energi för att kunna sitta still vid en skolbänk någon längre tid, hamnade MagLa på fartygsteknisk linje vid Lindholmens Gymnasieskola i Göteborg 1989.

 

Vanvårdande av studier….

Efter två års vanvårdande av studier och en bräcklig examen skickades MagLa ut med kärleksfull bryskhet på de stora haven som elev på en av de sista Broströmsfartygen, Thuleland.

 

Vita björnar & utdöende sjömanskultur…..

Resorna bar norr ut mot Canada och 78:e latitudgraden samt till Grönland för att hämta malm från gruvor. På vägen fick MagLa uppleva isbrytning och vita björnar samt känna på en grundstötning som rev upp en 40 meter lång reva i dubbelbotten på fartygets styrbordsida. MagLa fick också uppleva det sista av en sjömanskultur på utdöende med helt självklara pilsner och whiskey-raster i målarschappen och grogg i hytterna på kvällarna.

 

Investering i koj över atlanten….

Dessa resor gav inte mersmak för umgänge i målar-schapp men trots elevstatus gav det en kassa som kunde investeras i flygbiljett mot en koj ombord på S/Y Honeysuckle, en Scandinavian Yacht 49.

Efter påmönstring och installation i koj på Västindiska ön Martinique bar det av ut på Atlanten där MagLa hittad det som skulle bli större delen av hans liv….

 

Båttekniker i Jugoslavien…..

Vi Azorerna och Gibraltar landade MagLa och S/Y Honysuckle så småningom i Jugoslavien där han sedan arbetade säsongen med service av båtar i olika charterflottor.

 

Det blev hans liv, passion och yrke….

Den 18 åriga matrosen MagLa hade blivit seglare och genomfört sin första Atlantsegling. Året därpå gjorde han sin andra atlantsegling, då som skeppare med betalande gäster. Detta blev hans passion och yrke under nästan 10 år….

 

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *